Alles wat je moet weten over tandcariës en het belang van fluoride
Gaatjes, ook wel cariës genoemd, kunnen een grote zorg zijn voor zowel kinderen als ouders. Maar hoe ontstaan deze gaatjes eigenlijk? Het harde glazuur van de tanden en kiezen wordt aangetast door zuren, die ontstaan uit suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet. Hoe vaker dit gebeurt, hoe zwakker het glazuur wordt en hoe groter de kans op gaatjes.
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om gaatjes te voorkomen: tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt het glazuur en beschermt de tanden en kiezen tegen de schadelijke effecten van bacteriën en zuren. Door tweemaal daags te poetsen met fluoride tandpasta, kan de vorming van gaatjes worden tegengegaan.
Hier zijn 6 tips om gaatjes (cariës) te voorkomen:
1. Poets je tanden 's ochtends en 's avonds met fluoride tandpasta.
2. Beperk het eten en drinken tot maximaal 7 keer per dag, exclusief water en suikervrije thee.
3. Vermijd voedingsmiddelen met suiker.
4. Laat ouderlijk toezicht na het poetsen voor extra reiniging.
5. Bezoek regelmatig de tandarts voor een gezond gebit.
6. Vraag advies aan de tandarts of mondhygiënist over het voorkomen van gaatjes.
Voor volwassenen is het belangrijk om vroeg te beginnen met tandheelkundige zorg voor kinderen. Het doorbreken van het eerste tandje is een goed moment om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed, dus regelmatige controles zijn essentieel.
Als je kind toch een gaatje heeft, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Thuis kun je suiker- en zuurgebruik beperken, de fluoride-inname verhogen en regelmatig de tandarts bezoeken. In de tandartspraktijk zijn behandelingen zoals het aanbrengen van fluoride, NRCT, sealants, kronen en vullingen beschikbaar om gaatjes onder controle te houden of te herstellen.
Kortom, preventie is de sleutel tot een gezond gebit voor zowel kinderen als volwassenen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen gaatjes effectief worden voorkomen en behandeld.
Bron: KIMO